o świcie

photo

Temat: Co to za ciasto???
Greglis, chyba ma ma przepis na ciasto, którego szukasz. Ten przepis pochodzi ze starego forum na "MniamMniam", autorem jest a_niusia: Biszkopt-5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki,płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puch (powinny co najmniej podwoić objętośc), dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i już tylko delikatnie wymieszać całośc. Ciasto wylać na tradycyjną, prostokątną dużą ... kaszę na przemian z wiórkami kokosowymi (200 gr.). Na koniec dodać sporą garść posiekanych drobno orzechów włoskich (ilość zależy od upodobań). Upieczony i ostudzony biszkopt nasączyć lekko wodą z cytryną i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,22436166,22436166,Co_to_za_ciasto_.html



Temat: nowy serek Tiramisu z Piątnicy
Szanowni Forumowicze pozwólcie przedstawić sobie przepis na deser z książki KOCHEN Die neue groBe schule wyd. 1994 r. 5 żółtek 150 g cukru 2 łyżki gorącej wody 500 g mascarpone (lub ... lub twarog odcisnąc w siereczce 3. masę złotkową wymieszać z serem i wyłozyc połowę do prostokątnej formy 4. biszkopty ułożyc ciasno na masie serowej w formie i skropić likierem (lub kawą)...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,51836051,51836051,nowy_serek_Tiramisu_z_Piatnicy.html


Temat: lekka kolacja dla dwojga - jakieś propozycje
Tort dla zakochanych Składniki: 1 biszkopt upieczony w mniejszej okragłej tortownicy 1/2 litra śmietany kremowki (30 lub 36%) 3 łyżki cukru pudru łyżeczka zelatyny truskawki (mogą być mrożone) 2 galaretki truskawkowe sok z połówki cytryny Sposób wykonania: Biszkopt przekrawamy na 2 krazki. Galaretki rozpuszczamy w polowie zalecanej na opakowaniu ilisci wody, wlewamy do prostokatnego naczynia, a po zastygnieciu kroimy galaretke w male kawaleczki. Truskawki, jesli sa mrozone, rozmrazamy i kroimy na male kawalki. Ubijamy kremowke, dodajac pod koniec 2 lyzki cukru pudru i rozpuszczona i schlodzona zelatyne. Jedna czesc biszkopta nasaczamy ponczem ( pol szklanki chlodnej wody + sok z cytryny + lyzka cukru pudru). Na niej ukladamy okolo 2/3 ubitej kremowki i truskawki (ilosc wg uznania). Przykrywamy to druga czescia biszkopta rowniez nasaczonego ponczem. Całość pokrywamy reszta kremowki, boki rowniez. Na wierzchu ciasta układamy w ksztalcie serca pokrojone galaretki. Ciasto dobrze włożyc na pare godzin do lodowki. akurat znalazlam taki przepis smacznego,
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,94646122,94646122,lekka_kolacja_dla_dwojga_jakies_propozycje.html


Temat: Gofry - prostokątne a serduszka
mam oba modele, a co ;) generalnie gofry z obu urzadzen roznia sie gruboscia i konsystencja. dlatego niektore przepisy sa skoncypowane na ta okragla, a inne na prostokatna gofrownice. rowniez w mojej ksiazce kucharskiej o gofrach jest rygorystyczny podzial na serca i prostokaty. moja gofrownica prostokatna nie ma regulacji temperatury i jest ok. najlepiej wychodza w niej gofry chrupiace, np slynny przepis z gp na drozdzowe gofry dziuuni. ta okragla ma regulacje tem i jest super. b. dobrze wychodza w niej m.in. dietetyczne gofry biszkoptowe (ciasto na omlet-grzybek, nie za wysoka temp. pieczenia). w prostokatnej te akurat wychodza do bani. bardzo dobrze wychodza za to w obu placki ziemniaczane.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,81392968,81392968,Gofry_prostokatne_a_serduszka.html


Temat: Arbuz-ilosci ogromne-ratunku:)))
Ciasto śmietankowo-arbuzowe Biszkopt: 4 jajka , 0,6 szklanki cukru, 0,6 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat rumowy, Masa śmietankowa: 1 litr śmietany 30%, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, ... pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem rumowym. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowm, pod koniec ubijania wlać tężejącą galaretkę truskawkową rozpuszczoną wcześniej w 3/4 szklanki gorącej wody. Masę delikatnie wymieszać, wylać na biszkopt i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Arbuza oczyścić z pestek i skórki, a następnie pokroić w kostkę i rozłożyć na masie śmietankowej. Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką, przygotowaną wcześniej wg przepisu na opakowaniu. Ciasto włożyć...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,28051154,28051154,Arbuz_ilosci_ogromne_ratunku_.html


Temat: Biszkopt, jak to sie robi ??????
ach te biszkopty... Kiedy Ty to wszystko wypróbujesz?!!! I żeby Ci nudno nie było ja podam swój przepis. Nadaje się i do tortów, i do placków, i na rolady, i na ... proszkiem do pieczenia. Całość wlać do tortownicy, formy prostokątnej, lub na blachę wyłożoną pergaminem (na roladę) i piec w temp. 150 (tak tak) stopni. Czas zależy od formy. Jak chcesz mieć biszkopt czekoladowy - daj zamiast 2 łyżek mąki 2 łyżki kakao. Jak chcesz mieć biszkopt czekoladowy inaczej - wrzuć po prostu kawałeczki czekolady (będzie jasne ciasto w kropki czekoladowe). Kawałeczki muszą być małe oczywiście. W każdym bądź razie - jakikolwiek mam przepis robię z podanych składników, ale ściśle wg tego przepisu. Zawsze wychodzi to co ma być. Chciałam jeszcze dodać, że z biszkoptem jak z sernikiem - każdy ma inny przepis, a ciasto dziwne - wychodzi zawsze.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,2395505,2395505,Biszkopt_jak_to_sie_robi_.html


Temat: Torcik Tiramisu!
ten przepis to jeszcze nie jest ten nabardziej oryginalny,ale niezly: 1/4l wloskiego espresso lub mocnej kawy przygotowac i ostudzic 4 zoltka + 150g cukru-pudru ubic i do tego dodac: piane z 4 bialek, 500g sera mascarpone(wloski twarozek),150g smietany i wszystko ostroznie wymieszac. Do kawy dodac 100ccm likieru migdalowego Amaretto.Ciasteczka-paluszki biszkoptowe(ok.40 sztuk)-szybko obrocic, moczac w kawie i ulozyc warstwe mokrych ciastek na dnie formy(prostokatnej).Na to nalozyc 1/3 kremu i znowu warstwe ciastek i kremu.(tak 3 razy-u gory krem).Odstawic na okolo 5 godzin do lodowki. Przed podaniem posypac kakao przez sitko.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,951236,951236,Torcik_Tiramisu_.html


Temat: bezimienne ciasto
Uff, w końcu mam ten przepis Biszkopt: 5 jajek, 1 szkl. cukru pudru, 1 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do piecz., 3 łyżeczki kakao Ubic białka, dodawac cukier, potem zółtka, na koniec mąka z proszkiem i kakao, upiec w prostokątnej blasze. 1/2 kg suszonych sliwek (lepsze nasze, nie kalifornijskie)ugotowac w syropie (wody tyle by przykryły sliwki i 1/2 szkl. cukru)az beda miekkie, ... i 60 dkg nutelli. Na koniec dodac spirytus ze sliwek. Na biszkopt wyłozyc mase, na niej sliwki, polac polewą czekoladowa (ja rozpuszczam tabl. czekolady ciemnej i białej).Najlepsze na drugi dzień.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,7272619,7272619,bezimienne_ciasto.html


Temat: bezimienne ciasto
Gość portalu: lola napisał(a): > Uff, w końcu mam ten przepis > > Biszkopt: > 5 jajek, > 1 szkl. cukru pudru, > 1 szkl. mąki, > 2 łyżeczki proszku do piecz., > 3 łyżeczki kakao > Ubic białka, dodawac cukier, potem zółtka, na koniec mąka z proszkiem i kakao, > > upiec w prostokątnej blasze. > > 1/2 kg suszonych sliwek ... ze sliwek. > > Na biszkopt wyłozyc mase, na niej sliwki, polac polewą czekoladowa (ja > rozpuszczam tabl. czekolady ciemnej i białej).Najlepsze na drugi dzień. > > Ojezuniu, jakie to musi...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,7272619,7272619,bezimienne_ciasto.html


Temat: bezimienne ciasto
pinkink napisał: > Gość portalu: lola napisał(a): > > > Uff, w końcu mam ten przepis > > > > Biszkopt: > > 5 jajek, > > 1 szkl. cukru pudru, ... > kakao, > > > > upiec w prostokątnej blasze. > > > > 1/2 kg suszonych sliwek (lepsze nasze, nie kalifornijskie)ugotowac w syro > pie > > (wody tyle by ... . > > > > Na biszkopt wyłozyc mase, na niej sliwki, polac polewą czekoladowa (ja > > rozpuszczam tabl. czekolady ciemnej i białej).Najlepsze na drugi dzień. > > > >...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,7272619,7272619,bezimienne_ciasto.html


Temat: Ten upiorny biszkopt!!
od tamtej pory wszystkie biszkopty piekę w/g tego przepisu, bo zawsze się udaje. Smacznego.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,8329181,8329181,Ten_upiorny_biszkopt_.html


Temat: Szukam przepisu na ciasto ze sliwkami suszonymi
Biszkopt: 5 jajek, 1 szkl. cukru pudru, 1 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do piecz., 3 łyżeczki kakao Ubic białka, dodawac cukier, potem zółtka, na koniec mąka z proszkiem i kakao, upiec w prostokątnej blasze. 1/2 kg suszonych sliwek (lepsze nasze, nie kalifornijskie)ugotowac w syropie (wody tyle by przykryły sliwki i 1/2 szkl. cukru)az beda miekkie, wystudzic , pokroic w paski , ... dodac spirytus ze sliwek. Na biszkopt wyłozyc mase, na niej sliwki, polac polewą czekoladowa .Najlepsze na drugi dzień. to przepis z tego forum-suuuper(ja robiłam z kalifornijskich śliwek)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,9592682,9592682,Szukam_przepisu_na_ciasto_ze_sliwkami_suszonymi.html


Temat: przepis na najlepsze ciasto.
Zainteresuj się wątkiem - torcik ormiański. Sam torcik robi sie szybko, można zrobić dużo wcześniej i jest pyszny. Przepisy towarzyszące przypomniane przez Gingers są naprawdę warte uwagi. Może nie dosłownie ale wypróbowałam chyba wszystkie i mam w stałym repertuarze kuchennym. Biszkopty można upiec wcześniej a nawet zamrozić i tylko przełożyć . Piekę w prostokątnych blaszkach - nie muszą wyglądać jak tort a...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,33365032,33365032,przepis_na_najlepsze_ciasto_.html


Temat: ciasta z alkoholem
a ja znam inny:(na prostokątną brytfankę) biszkopt z 6 jajek nasączony alkoholowym pączem, na to masa z 2 budyniów waniliowych ugotowanych w 0,6 l mleka zmiksowana z kostką masła oraz cukrem pudrem i sokiem z cytryny do smaku, na to namoczone w alkoholu herbatniki i polewa czekoladowa. Alkohol: wódka lub rum. PS. Dzięki Wam wszystkim za apetyczne przepisy. Chyba rzucę w kąt...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,9991373,9991373,ciasta_z_alkoholem.html


Temat: Znów się chwalę, urodziny Mai :P
Przepisy tutaj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=86269&w=86844031&a=89996329 Kotka robiłam w następujący sposób Najpierw biszkopt w dużej blaszce prostokątnej Następnie normalnie przełożyłam go masami, tak jakbym robiła zwykły prostokątny zostawiłam na noc żeby się wszystko ładnie 'przegryzło' i scaliło Wydrukowałam sobie wyguglowanego kota Hello Kity, wycięłam szablon Na gotowy prostokątny tort przyłożyłam szablon i wycięłam kota Tort pokryłam białą masą cukrową, w linku jest odniesienie do przepisu...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,49966,90001271,90001271,Znow_sie_chwale_urodziny_Mai_P.html


Temat: tarta i tort
... dac takie maziaje na czubku i na bokach pietra. Strasznie trudno mi je opisac, byly daaaaawno temu w Wysokich Obcasach, mozna je zrobic z czekolady albo z karmelu. Trzeba trojkat prostokatny...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,48129,92584097,92584097,tarta_i_tort.html


Temat: Baza danych kulinarnych dwa.
Z tiramisu jest jak z rosolem ... ile kucharek tyle sposobow. Czesto dodaje sie jajka i smietane ale ja uwazam ze ponizszy przepis jest i tak bomba kaloryczna... Opakowanie biszkoptow, 250 gram mascarpone , mocna kawa z amarettto. W niskiej prostokatnej formie < Junior uzywal po prostu ceramicznej formy do zapiekania > uklada sie warstwe biszkoptow. Kazdy biszkopt szybko zamoczony w kawie z amaretto. Warstwa mascarpone , biszkopty itd. Na wierzchu biszkopty, posypac kakao i do lodowki na kilka godzin
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16726,43800964,43800964,Baza_danych_kulinarnych_dwa_.html


Temat: Baza danych kulinarnych dwa.
jan.kran napisała: > Z tiramisu jest jak z rosolem ... ile kucharek tyle sposobow. > Czesto dodaje sie jajka i smietane ale ja uwazam ze ponizszy przepis jest i > tak bomba kaloryczna... > Opakowanie biszkoptow, 250 gram mascarpone , mocna kawa z amarettto. > W niskiej prostokatnej formie < Junior uzywal po prostu ceramicznej formy d > o > zapiekania > uklada sie warstwe biszkoptow. Kazdy biszkopt szybko zamoczony > w > kawie z amaretto. Warstwa mascarpone , biszkopty itd. Na wierzchu biszkopty, > posypac kakao i do lodowki na kilka godzin...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16726,43800964,43800964,Baza_danych_kulinarnych_dwa_.html


Temat: Poprawność ideowa na S@lonie?
wadera3 napisała: > > a jakże, podaj przepis No przepiekny wyszedl ) Nawet nie wiem jak go nazwac Pieczesz kruchy spod w tortownicy(bardzo cieniutki) W prostokatnej plaskiej formie pieczesz 2 placki biszkoptowe (dwie foremki potrzebne albo 2x pieczesz)cienkie tak na 5mm.(na pergaminie najlepiej) Biszkopt moze byc czekoladowy. Kruchy placek smarujesz dzemem(jakims kwasnym). Dwa placki biszkoptowe smarujesz kremem (moze byc ulubiony domowy lub ... Wierzch i boki mozna posmarowac tym samym kremem albo bita smietana wymieszana z truskwkami. Ja zwykle robie bialy biszkopt i czekoladowy krem. Wizualnie wyglada ..przeapetycznie gdyz krojac wychodzi ..zebra.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11207,40845309,40845309,Poprawnosc_ideowa_na_S_lonie_.html


Temat: Głupie pytanie-rozmiar blachy do ciasta...
Typowy przepis podaje proporcje na typową, przeciętną blachę. Jeśli nie masz w domu "typowej" blachy to popatrz co mają w najbliższym sklepie i wybierz średnią. Kształt naprawdę nieważny, choć torty zwykle są okrągłe ,a placki prostokątne. No i na początek spróbuj jakieś łatwy, wypróbowany przepis -(raczej nie biszkopt i nie drożdzowe), tu na forum masz nawet wątek z przepisami na łatwe ciasto....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,5242840,5242840,Glupie_pytanie_rozmiar_blachy_do_ciasta_.html


Temat: jak robicie Tiramisu?
Oryginalny przepis, prosto z Włoch: Pół kilo serka mascarpone 4 jajka piszkopty podłużne, okołó 1,5 dużej paczkibaaardzo mocna kawa, amaretto 3/4 szklanki cukru pudru kakao trochę startej, gorzkiej czekolady Zapażamy kawę, ... z masą serową - żółtkową. Przygotowujemy prostokątne naczynie ceramiczne (w żadnym wypadku blachę, bo przejdzie zapach blachy na deser, Następnie maczamy na moment każdy piszkopt w kawie i układamy w formie. Połowę masy serowej nakładamy na biszkopty, posypujemy kakao i startą czekoladą. Potem znowu układamy namoczone biszkopty ponownie, a na nie drugą część masy, ponownie posypujemy kako i startą czekoladą. Dajemy na...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,567,49288510,49288510,jak_robicie_Tiramisu_.html


Temat: maj 2002
przepis na RAFAELLO Rafaello Ciasto składa się z biszkoptowego spodu i pysznej śmietanowo, czekoladowo, kokosowej masy...mniam!! Łatwe w wykonaniu i zawsze wszystkim smakuje! Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje: Składniki: ... Prostokątną blachę posmarować i wysypać bułką tartą. Po upieczeniu biszkopt ostudzić, ale nie wykrawać ani nie wyciągać z blachy! Piec w zimnym piekarniku, włączyć spód 170oC z termo obiegiem, jeśli ktoś ... dodawać do śmietany ze śnieżkami cały czas mieszając, na koniec wsypać kokos i również wymieszać. Na biszkopt wyłożyć masę, a na górę zetrzeć reszte czekolady! Przechowywać w lodówce! Życzę smacznego! Karina...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,573,7641560,7641560,maj_2002.html


Temat: RAFAELLO najlepsze pod sloncem - wyprobowanyyy
RAFAELLO najlepsze pod sloncem - wyprobowanyyy Biszkopt:5jajek, 1 szklanka maki pszennej, 3/4 szkl. cukru, 1 lyzka maki ziemniaczanej, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, 1 lyzka oleju, 1 lyzka wody letniej przegotowanej. ... trochu delikatnie mieszajac drewniana lyzka tak aby biszkopt nie opadl. Wylozyc na blache prostokatna posmarowana margaryna i wylozona papierem. piec w nagrzanym piekarniku w temp.175 stopni az urosnie i sie zarumieni ... alkoholu, 4 lyzki wody przegotow. Biszkopt posmarowac dzemem wisniowym przed nalozeniem masy rafaello. Masa RAFAELLO mniam, mniam!!! - skladniki: 1/2 l smietany 36%(najlepiej z kartonu - wtedy jestem pewna, ze sie ... Gdy ostygna wlac smietane i miksowac(najlepiej w wysokim naczyniu bo b. pryska), dodawac sypkie smietany i ewentualnie smietanfix, wsypac ok. 150 g kokosu, caly czas miksujac. Mase wylozyc na biszkopt (ja smaruje biszkopt dzemem i dopiero), rowno rozsmarowac i posypac pozostalym kokosem ok. 50 g. Ciasto nadaje sie do krojenia najlepiej na drugi dzien tzn. ja zawsze robie wieczorem a rano jest super do krojenia i zjedzenia!!! Ale sie rozpisalam... Polecam - wyprobujcie jak najszybciej. To przepis od mojej cioci
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,23520298,23520298,RAFAELLO_najlepsze_pod_sloncem_wyprobowanyyy.html


Temat: Kto ma przepis na WZ-kę?
z cukrem na puch (powinny co najmniej podwoić objętośc), dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i już tylko delikatnie wymieszać całośc. Ciasto wylać na tradycyjną, prostokątną dużą blaszkę (wysmarowaną tłuszczem ... z wiórkami kokosowymi (200 gr.). Na koniec dodać sporą garść posiekanych drobno orzechów włoskich (ilość zależy od upodobań). Upieczony i ostudzony biszkopt nasączyć lekko wodą z cytryną i cukrem, na to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,26795762,26795762,Kto_ma_przepis_na_WZ_ke_.html


Temat: Jak długo może stać Tiramisu w lodówce?
Dziś robiłam pierwszy raz i wyszło rewelacyjne! Mmm cudo. To przepis z gazety.pl, ale przerobione przeze mnie na jedno opakowanie Mascarpone (250g), bo miałam tylko jedno opakowanie, a w oryginalnym przepisie były dwa opakowania, więc zmniejszyłam wszystko o połowę. Oto mój przepis: Składniki: - 15 dag podłużnych biszkoptów - 1 opakowanie (25 dag) mascarpone - 2 jajka - 2-3 łyżki bardzo drobnego ... na kawę - miska na pianę z białek - miska lub wysoki dwulitrowy garnek na krem - małe sitko - łyżka - porcelanowa bądź szklana prostokątna Sposób przyrządzania: 1. Wsyp do ... Bierz po jednym biszkopcie i na moment zanurzaj w naparze. Mają być wilgotne tylko z wierzchu. Nasączone układaj rzędami aż przykryją dno naczynia. Nie przejmuj się 'nieszczelnością' spodu. Szparki wypełnia się...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,27386864,27386864,Jak_dlugo_moze_stac_Tiramisu_w_lodowce_.html


Temat: Kto mnie nauczy gotować?
Nie czytałam dokładnie wątku, ale coś mi mignęło, że masz dzieci, więc podam Ci przepisy na dwa najprostsze moim zdaniem ciasta. 1) babka błyskawiczna *1 kostka masła lub margaryny (ja daję ... tego chyba zepsuć :) 2) BISZKOPT 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej (zwykła pszenna też chyba może być) 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia ... i stopniowo przesiewać do masy. Wymieszać rózgą, absolutnie nie mikserem, bo zrobi się wodniste. Blaszkę (prostokątną, raczje sporą) wysmarować margaryna i wyłożyć papierem śniadaniowym lub folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika ... dosypać łyzkę ciemnego kakao), kawową (zamiast kakao dosypać łyżkę kawy - ale nie rozpuszczalne, tylko fusiastej) Gotowego biszkopta można wykorzystać dowolnie :) Np. kupic kem w proszku, galaretkę w proszku, przyrządzić wg przepisów na opakowaniach i przełożyć :)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,83876800,83876800,Kto_mnie_nauczy_gotowac_.html